Archivi

Poziv na sastanak skupštine

 

Na osnovu člana 19 Statuta, predsjednik udruženja saziva

sastanak Skupštine danom

8 septembra 2013 g.,

u 16.00 sati u Martin Brodu, sa sljedećim dnevnim redom:

– Verifikacija članova.

– Potvrda novih članova.

– Izbor organa udruženja.

– Izvještaj o aktivnostima.

– Plan rada za naredno razdoblje.

– Razno.

U Martin Brodu, 23 augusta 2013 g.

Paola Lucchesi

Predsjednik udruženja

Uspomena

Zadnji dan zime nam je odnio prijatelja. Tuga velika, rana svježa, nije trenutak za riječi još. Ali iz arhive vadimo jedan lijepi trenutak druženja u kursu o ekoselima, veselje, nova znanja i prijatelja… i naš Mića.

 

2005_0513_191606

Proljeće

Živi smo. Zima je prošla. Došlo je proljeće mada više liči na ljeto, preko dana udara vručina.

Opet jašu jahaći apokalipse, i dalje hoće branu. Narod naravno kaže NE! Vidjeli smo to kada je iznenada općinsko vijeće Bihać (u novom sazivu) glasao suprotno same svoje prethodne izražene volje a
smo se bunili, jedan je prijatelj otvorio grupu na FaceBooku, pa ubrzo se skupila masa nas…

 

https://www.facebook.com/groups/139663226211660/

 

Foto: Ismet Besić

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/550302_10200644737021596_1603335863_n.jpg

Aggiornamento del sito

Lo sappiamo, lo sappiamo…. ci dispiace. Siamo terribilmente in ritardo. Ci sono delle ragioni, tutto a suo tempo. Portate pazienza. Ci si arriva. Si fanno tante cose. Ecco, una fotina estiva di quando abbiamo portato dall’ “ala occidentale” delle nostre attivita’ (l’agricoltura, cioe’ la produzione del lampone dalla parte della Krajina intorno a Cazin e Bužim) un po’ di prodotti per una micro-fiera nell’ “ala orientale” (turismo rurale a Martin Brod). Solo un piccolo esperimento, torneremo nella prossima stagione in edizione completa!

 

Orti scolastici

Nell’ambito del progetto “Una valle rinasce” si e’ concordato l’avvio di alcuni orti scolastici accompagnati da una serie di seminari da tenersi in collaborazione con la Rete degli Ecovillaggi dei Balcani. Nella foto: gli insegnanti della scuola elementare di Kamenica (Bihać) alla presentazione dell’impostazione concettuale delle attivita’.

Bihać: općinsko vijeće je jednoglasno odobrio dodjelivanje Centru za Održivi Razvoj “Una” društvenih zgrada u Martin Brodu.

Prjedlog Centra za Održivi Razvoj “Una” da se saniraju/obnove dvije društvene zgrade u Martin Brodu, koje će poslje služiti cjeloj lokalnoj zajednici za razne aktivnosti povezane sa održivom razvoju, dobio je jednoglasnu podršku bihačkih općinskih vječnika na sjednici 8 oktobra.

Volonteri jednog od naših brojnih međunarodnih ljetnih kampova ispred Doma boraca i omladine u Martin Brodu.

Stara škola u Martin Brodu

Stara škola u Martin Brodu.

Radi se o zgradi takozvanog “Doma boraca i omladine”, na obali Une, i o davno napuštenoj i ruševnoj zgradi bivše osnovne škole).

Početna sredstva za obnovu objekata će se osigurati kroz novog trogodišnjeg projekta za održivi razvoj doline Une koji će Center za Održivi Razvoj “Una” započeti u proljećem 2010 g. u suradnji sa italjianskim nevladinoim organizacijama ICEI i IPSIA.

IMAMO NACIONALNI PARK UNE!!!

Sarajevo, 29.05.2008 g. – Danas popodne je Dom Naroda Parlamenta Federacije BiH izglasao zakon o Nacionalnom Parku “Una”. S time Federacija dobiva prvi nacionalni park na svojoj teritoriji, a za dolinu Une se ostvari san koji već dugih godina u sebi hrane zaljubljenici jedne jedine.

L’assemblea della rete degli Ecovillaggi dei Balcani a Martin Brod!

Martin Brod, 7-9 marta 2008 g. – Snijeg koji je gusto pao ovih dana nije uspio preplašiti hrabre ekoseljake, kojin su se, bez obzira na svega, ukrcali u auto iz raznih djelova Hrvatske i BiH, i krenuli putem Bihaća i Martin Broda. Došli su predstavnici udruga “ZMAG” i “Rustica” iz Zagreba, “Kneja” iz Čakovca, “Eko Ar Centar EIA” i iz Istre,”Ekoselo Latinovac” iz Slavonije, “Centar za Životnu Sredinu” iz Banja Luke.

Spasimo Unu! Kampanija se nastavlja

REFERENDUM !

Hvala hrabroj općini Goražde, koja je jednoglasno donjela zabranuje gradnju visoke brane na Drini u Ustikolini, dobili smo inspiraciju za sljedeći organiziranje referenduma na općinskom nivou.

U toku su dogovori sa partnerskim i prijateljskim udruženjima za formiranje pravnog stručnog tima.

Coming Up – Uskoro kod nas…

28 ili 28.2008 g. – Žene sa Une : ugostimo delegacije opčinskih vijeća Bihaća i Donijeg Lapca u sklopu projekta transgranične suradnje koji vodi udruženje Žena sa Une.

01.03.2008 g. – Sportsko Ribolovno Udruženje Bihać u gosti kod nas za dan otvora ribolovne sezone.

07-09.03.2008 g. – Skupština Mreže Ekosela Balkana.