Archives

Minister Hećo is coming to Martin Brod to advocate his dam!

Poznavaoci Martin Broda će vjerojatno misliti da je slika ovdje gore (u kojoj se vidi upravo visoka brana) snimljena u Martin Brodu, a koliko je sličan ovaj kanjon kanjonu Unca u Martin Brodu, pogledaj donju sliku. Radi se, inače, o čuvenoj dolini Vajonta, gdje je krajem 50tih i početkom 60ih godina sagrađena brana koja je tada bila najviša na svijetu, protiv mišljenja geologa koji su godinama upozoravali na opasnost od poplavljivanja doline iznad brane u cilju stvaranja akumulacionog jezera. Na identičan način, to bi Hećo htio napraviti na Uncu.

I to bi moglo izgledati – kada se potopi kanjon Unca uzvodno od Martin Broda – po prilici ovako:Akumulaciono jezero Vajonta (maketa) Ovo vam je opet Vajont, u Italji, a da shvatite koliko je to slično područje, evo vama ušće kanjona Unca u Martin Brodu – usporedite ga sa prvom slikom gore….

Ušće kanyona Unca u Martin Brodu

(za veću sliku kliknuti ovdje).

No, kako je završilo u Italiji sa branom Vajonta, tada najvišom na svijetu (264,60 metara)?

Završilo je ovako:

Groblje žrtava Vajonta

jer se 260 miliona kubika stijena odlomilo od planine Toc, urušilo u akumulaciono jezero, pa je divovski val od 200 metara preskočio branu i razorio cijelu dolinu kao tsunami. To je bilo u noći oko 23 sata 9. oktobra 1963. godine.

Stanovnici dolinesu skupo platili cijenu za tvrdoglavost, pohlepu, bolesnu ambiciju i nepoštenje graditelja brane Vajonta.

O toj priči je snimljen i igrani film, koji će Centar za Održivi Razvoj “Una” pokazati stanovnicima doline Une, da bi saznali kako su prije četrideset godina prevareni stanovnici druge doline, koja se na kraju krajeva ne nalazi niti toliko daleko od nijh… Bit će sigurno svakakvih polemika o tome kako teren nije apsolutno identičan, a možda i drugačije argumentacije. No, to što se, nažalost, ne mjenja puno sa godinama, to je odnos “vlasti”, bilo gdje, bilo kada, prema malim ljudima: naime, početkom ove godine, stanovnici Martin Broda, a i šire područje bihaćke općine su jasno rekli šta misle o tom projektu, potpisajući peticiju proti izgradnje brane i umjetnog jezera. Izgleda da to ministra Heću uopće ne interesuje. Zato ga namjeravamo štošta pitati neposredno, u petak 16.11.2007. g.

Ako namjeravate dodati vaš glas tom prosvjedu, pozvani ste. Naći ćemo se u 12.00 ispred Manastira Rmanj, inače osuđenu “žrtva” moguće katastrofe nekog novog Vajonta jer je sagrađen baš na izlazu iz kanjona Unca u Martin Brodu. Bit će velika pomoć ako najavite svoj dolazak i moguće popratne inicijative, e-mailom na adresu [email protected] i/ili telefonom na broj 062-973-526.

1 comment to Minister Hećo is coming to Martin Brod to advocate his dam!

  • Radost Stroynik

    Mislim da se ni na geolosku razlicitost nece moci puno vaditi. Ko god je bio u Martin Brodu moze jasno vidjeti gomilu stijena tik iza manastira koje su se odlomile i pobile radnike koji su prije nekoliko decenija tu pokusali probiti tunel za put do Titovog Drvara. Stijene su tu jednostavno jako lomne.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.